Pe buna dreptate ca un smochin este cu adevarat un pom foarte valoros.

In ultima vreme cei mai multi oameni aleg sa planteze un smochin in curte, ceea ce este de inteles, pentru ca acest pom cu radacini exotice reuseste sa sublinieze mai multe aspecte: gust prin fructele sale zemoase si carnoase, design atractiv datorita felului in care se dezvolta, si un plus de vitamine valoroase pentru organism.

Asa ca daca si tu te-ai hotarat sa plantezi un smochin in gradina, este una dintre cele mai bune decizii. Insa, ce ar trebui sa ai in vedere pentru a obtine o recolta frumoasa, bogata si an de an mai fascinanta?

Pomul exotic ce a patruns in gradinile oamenilor

Pe buna dreptate ca un smochin este cu adevarat un pom foarte valoros, dar partea si mai buna este ca nu necesita o deosebita atentie cand vine vorba de plantatie sau ingrijire.

Intr-adevar, exista o teorie ce trebuie pusa in practica, daca iti doresti ca smochinul sa reziste, dar nu este deloc dificila. Care sunt sfaturile de care sa tii cont?
 
Acest pom exotic se comporta cum se cuvine, precum originile sale, dat fiind faptul ca iubeste caldura. Locul ce il va ocupa trebuie sa fie expus la soare, incat micul smochin sa se bucure de razele calde de fiecare data cand soarele straluceste.

Chiar daca plantele sunt dependente de apa, in cazul unui smochin lucrurile se comporta diferit. In perioada verii, cand este cea mai calduroasa vreme, pomul are nevoie sa fie udat de maxim doua ori pe saptamana, de trei daca se prezinta un timp extrem de fierbinte. In cazul iernii, o data la 7 zile este suficient.

Solul unde va fi plantat smochinul sa nu fie unul predispus infiltratiilor. Exista pericolul ca firul de smochin sa aiba exces de apa in pamant si astfel sa se usuce rapid.

Pe cat de mult iubeste caldura, pe atat de mult uraste frigul. Poate cea mai dificila parte in plantatia unui astfel de pom sta in faptul ca trebuie foarte bine protejat in anotimpul rece.

Cum? Se strange sub forma de tufa, se apleaca la pamant sau se lasa vertical si este infasurat/acoperit cu paie si coceni. Aceasta combinatie va reusi sa mentina frunzele calde. In plus, la nivelul radacinilor, se adauga un strat de 15 cm de pamant.

Plantatia are loc toamna.

Pamantul necesita sa fie unul arat, fie mecanizat, fie manual si lipsit de buruieni.

Smochinul se dezvolta foarte rapid, indicat este sa aiba sustinere (un zid, un perete, un gard etc).

Crengutele sale sunt taiate primavara la o lungime de 1/3 sau jumatate pentru ca recolta sa fie una bogata.

Crengile care se suprapun se taie uniform, incat sa se mentina o coroana placuta, dar si fiecare creanga sa aiba o deschidere optima spre soare.
Lastarii se baga in pamant la o adancime de jumatate de metru.

Acestea fiind spuse, 10 pasi sunt cei care te ajuta si iti indica felul in care trebuie platat si ingrijit un smochin.